Jak dobrać wino do jedzenia?

https://winayo.pl/sklep/wina/polslodkie

Warto sobie zdawać sprawę z tego, że wina będą pasowały do różnych potraw, czy to podczas ich spożywania czy do ich sporządzania. Dlatego też, warto mieć zawsze w domu przynajmniej kilka rodzajów win, tak aby móc je odpowiednio dopasować do okazji, mając pewność, że dobrze spełnią one swoje zadanie podkreślając smak przygotowywanych i później spożywanych przez nas potraw. I chociaż ogólnie mówi się, że każde wino jest dobre do podania podczas jedzenia, to jednak warto wiedzieć, że tutaj również obowiązują pewne zasady.

O tym pamiętajmy

Warto wiedzieć, że jeśli połączymy słodki deser z wytrawnym winem, które jest kwaśne, może się okazać, że takie połączenie nie będzie nam pasować. To dlatego, że przy słodkim deserze, takie wytrawne wino będzie się wydawało jeszcze bardziej cierpkie i kwaśne.

Dlatego też, tak ważne jest to, abyśmy podczas podawania wina pamiętali, że smakowo powinno być ono zbliżone do smaku jedzenia, które podajemy. Dlatego też wytrawne i półwytrawne wino najlepiej pasuje do dań mięsnych, które mają wyraźny smak i aromat. Z kolei do deserów lepiej może się okazać dopasowane wino słodkie czy półsłodkie. Dzięki temu ta różnica w smaku potraw nie będzie aż tak duża, a więc efekt końcowy jaki tutaj uzyskamy będzie wspaniały, ponieważ wino będzie wzmacniało smak potraw i odwrotnie, potrawy w odpowiedni sposób będą podkreślały smak naszego wina, wydobywając z niego wszystko to, co najlepsze. Oczywiście jak to nie raz bywa, tutaj również możemy się spotkać z wyjątkami.

Jeśli do ostrych potraw wybierzemy wino o owocowym smaku, to może się okazać, że te potrawy będą się wydawały mniej ostre. A słodkie wino, świetnie może rekompensować smak słonych potraw.

Do gotowania również

Wino oczywiście możemy podać na stół podczas jedzenia. Ale możemy je również wykorzystać na etapie przyrządzania tych potraw. Spokojnie możemy w nim gotować, dusić potrawy, czy przyrządzać na jego podstawie sosy.

www.polandmuaythai2014.eu

Jeśli dodamy czerwone wino do marynowania mięsa, możemy być pewni, że będzie ono bardziej kruche. Dodatkowo możemy także użyć wina podczas przygotowywania deserów, co również przy zachowaniu odpowiednich proporcji, da nam niesamowite doznania smakowe. Jeśli na początek boimy się eksperymentować w kuchni z winem, to zawsze możemy poszukać odpowiednich przepisów. Nie powinniśmy mieć większego problemu z ich znalezieniem. Warto zobaczyć w jaki sposób możemy wykorzystywać wino.

Zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i później przy ich spożywaniu. Im lepiej dobierzemy odpowiednie wino, tym lepszy efekt smakowy, uda nam się osiągnąć na końcu.