Słodkie wino także dla koneserów

www.cechnowytarg.pl pizza chojnice

Coraz częściej osób, niezależnie, czy chodzi o znajomych, o szefa, czy klienta, warto wiedzieć, czy osoba, z którą mamy do czynienia zna się na winie. Jeśli tak, zadanie może okazać się podwójnie trudne. Krąży wiele stereotypowych opinii, jakoby wino słodkie nie nadawało się dla koneserów i odpowiednie byłyby jedynie trunki wytrawne, jednak i tutaj czasami trudno znaleźć odpowiedni smak i aromat.

Obdarowywana osoba może również nie być wielbicielem jego kwaskowatego, mocnego smaku. Coraz częściej jednak te powszechnie popularne opinie są podważane i na salony wchodzą również wina słodkie. Słodycz z win słodkich pochodzi prosto z grona, nie musimy się więc obawiać o sztuczne, chemiczne dodatki, natomiast znacznie zyskuje na smaku, całej barwie aromatów i owocowej nutki.

Tutaj nawet sposób wyrobu jest trudniejszy, niż w przypadku wina wytrawnego, ponieważ należy odpowiednim momencie przerwać fermentację, pozostawiając zawartość nierozrobionego przed drożdże cukru. Nie musi być także koniecznie pite podczas deserów, chociaż do słodkich przekąsek nadaje się najlepiej. Można dobierać także wino słodkie do innych posiłków i cieszyć się oryginalną kompozycją smaków.

Najczęściej spotykane i najlepsze rodzaje to tokaj, sauternes, moscatel czy gewurztraminer. Wina deserowe cieszące się największym uznaniem pochodzą z Portugalii, Hiszpani, Włoch, czy Grecji. Na mniej oficjalne przyjęcia będą świetnie pasowały do podwieczorku, a również współpracownicy i kontrahenci z pewnością docenią jego niebanalny smak i słodycz.